NIEUWS RADAR

Artikel Nieuwsblad  29/01/2021

Extra inspanningen blijken vooral nodig in regio Halle-Vilvoorde

Ondanks 2,3 miljoen euro voor extra zorginfrastructuur toch steeds langere wachtlijsten: “Tijd om wakker te schieten”


TERNAT / HALLE / VILVOORDE / LEUVEN / WEMMEL / DIEST / HERENT / AARSCHOT / TIENEN / KEERBERGEN / HAACHT / HOLSBEEK / PEPINGEN / HOEGAARDEN - Met een impuls van 2,3 miljoen euro steunde Vlabinvest het voorbije jaar Vlaams-Brabantse zorgorganisaties die investeren in infrastructuur. Ondanks de meer dan tweehonderd extra zorgplaatsen die hierdoor gecreëerd werden, blijven vooral de wachtlijsten in de Vlaamse Rand rond Brussel lang.

Door de hoge grondprijzen is het vooral in de Vlaamse Rand rond Brussel steeds moeilijker om extra zorgaanbod te creëren. Bovendien is er al een historische achterstand in zorgvoorzieningen in deze regio waardoor de wachtlijsten steeds langer worden. De provincie wil dit tekort wegwerken en ondersteunt daarom zorgorganisaties via Vlabinvest. Het afgelopen jaar werd zo nog 2.350.000 euro aan subsidies uitgereikt om een bijkomend of verbeterd zorgaanbod in de provincie te creëren.

Nieuwe locatie

Onder meer de vzw Radar, een organisatie die gezinnen begeleidt die zich in een problematische opvoedingssituatie bevinden, kon op een deel rekenen. “Het geld was bijzonder welkom voor investeringen in onze nieuwe locatie”, zegt directeur Koen Van den Abeele. “Tot vorig jaar was onze organisatie gevestigd in een rijwoning langs de Assesteenweg in Ternat. Het nieuwe gebouw op de Statiestraat is niet alleen veel ruimer, maar ook vlotter bereikbaar. “

Verder vloeiden de subsidies naar de aankoop van een huis van jongerenwerking ’t Pasrel in Vilvoorde, de verbouwingen van Minor-Ndako & Juna VZW in Dilbeek, De Pamperkontjes voor het kinderdagverblijf in Wemmel, Zorg Leuven voor een kinderdagverblijf en een inloophuis, de renovaties aan twee woningen van Camp vzw in Diest, de nieuwbouw van O.C. Huize Terloo in Pepingen, CAW Halle-Vilvoorde voor een aankoop in Vilvoorde, Volkswoningsbouw voor de aankoop van grond en de nieuwbouw in Herent, vzw Pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel voor de aankoop en renovatie van een pand in Tienen, Apojo vzw voor een nieuwbouw in Aarschot, wijkgezondheidscentrum de Central voor de renovatie van een pand in Kessel-Lo, een kinderdagverblijf van vzw Kids & co in Herent, Rozemarijn vzw voor de renovaties van gebouwen in Keerbergen, drie kinderopvanginitiatieven van Ferm in Tienen, Schepdaal en Tildonk, Stijn vzw voor de nieuwbouw van studio’s in Hoegaarden en de nieuwbouw voor een buurtzorghuis van de Zusters van Berlaar in Holsbeek.

Alleen maar langer

De aandachtige lezer zal opgemerkt hebben dat initiatieven in Halle-Vilvoorde, de zone met de langste wachtlijsten in de provincie, in de minderheid zijn voor het ontvangen van financiële hulp. “Dat kunnen we jammer genoeg alleen maar mee vaststellen”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens (N-VA). “Aanspraak maken op de subsidies kan er immers alleen pas als er eerst een aanvraag komt. Daarom enerzijds een warme oproep aan bestaande initiatieven om een dossier voor een volgende subsidieronde in te dienen. Anderzijds een oproep aan nieuwe initiatieven in de Vlaamse Rand om wakker te schieten en uiteraard ook een dringend verzoek aan de hogere overheden om extra in te zetten op de zorgsector. Na corona zullen de wachtlijsten alleen maar langer worden, er zal snel geschakeld moeten worden om die extra golf op te vangen.”